Egyiptom-napok Kőbányán 2009. április 27. - május 8.

Egyiptom rejtélyes öröksége a bölcsesség hazája

Egyiptom-napokAz Egyiptom iránti érdeklődés már az ókorban is óriási volt. Görögök és más népek fiai Egyiptomba jártak tanulni az akkori Per-anh, élet házának nevezett egyetemekre. Hérodotoszt, a történetírás atyját még ebben az utolsó, hanyatló időszakban is ámulatba ejtették a piramisok és a templomok, a halálhoz kötődő rítusok, de még a hétköznapi ember erkölcse is.
A reneszánsz újra felfedezte Egyiptomot a Nyugat számára, és romjainak, szimbólumainak látványa máig kíváncsiságot és vonzalmat ébreszt. Elkápráztatnak a különleges építményei, az alkotásaiból sugárzó szépség és a rejtély, hogy miként tudott újra és újra feltámadni a zűrzavaros átmeneti korokból. Mélyebben belemerülve történelmükbe felfedezzük, hogy mindenekelőtt az igazság és az igazságosság kérdése érdekelte őket, valamint a lélek földi és túlvilági sorsa. Tudós papok kutatták az ember és a világegyetem kapcsolatát, a természeti törvények megjelenését a társadalomban, az emberhez illő életritmust, amelyet a ciklikusan ismétlődő időben találtak meg, szemben a ma uralkodó lineáris szemlélettel... – mindezekből különleges szokásrendszer és életritmus alakult ki a Nílus völgyében.

És rádöbbenhetünk arra, hogy olyan természetközeli civilizációval van dolgunk, amely a mai világunk gondjaira alternatív megoldásokat kínál, és amelynek világnézete a szellemi értékeket részesítette előnyben. Talán éppen ez az, amiért érdemes elgondolkodni egyiptomi örökségünkön, miközben saját válaszainkat keressük az örök emberi kérdésekre.

Tartalmas időtöltést kívánunk minden kedves látogatónknak! 

A szervezők


A kiállítást és vásárt a Fiatal Művészek Galériája és az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület közösen szervezi.

A kiállítás helyszíne: Petőfi Sándor Művelődési Ház, Budapest, 1103 Kada u. 38-40

Megnyitó: 2009. április 28. kedd, 16.00

Belépés: díjtalan

A kiállítás ideje: 2009. április 27. hétfő - május 8. péntek (hétvégeken és május 1-én a kiállítás zárva tart)

Nyitvatartás: hétköznapokon 10.00 - 17.00 óráig

Információ: Bézi Péter  (70/941-9181)

Az előző kiállításainkról megtekinthetik képes beszámolóinkat és rövid ízelítőt is olvashatnak a kiállítás anyagából.