Egyiptom-napok a Petőfi Csarnokban - 2007. szept. 15-17

Egyiptomnapok Ismerjük meg az ókori Egyiptom rejtélyes világát...

Élet és halál, bölcs tanítások, építészet, művészet, hieroglif írás és olvasás, orvoslás, asztrológia...
Kiállítások, előadások, filmvetítések, játékok, pályázat, könyvek, DVD-k, ásványok, illatszerek...

"Ó, Egyiptom, Egyiptom..."

Részletes program...
Belépőjegyek...

Hétfőn KEDVEZMÉNYES jegyárak! 

A Petőfi Csarnok és az Új Akropolisz által szervezett három napig tartó Egyiptom-napok rendezvény a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem előadói, neves hazai és külföldi egyiptológusok és antropológusok aktív közreműködésével jött létre. Külön köszönjük az Egyiptomi Nagykövetség kulturális tanácsosának, Prof. Dr. Hesham Mohamed Shafik-nak a programsorozat felett vállalt védnökséget. Az előadások mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel, folyamatos gyerekprogramokkal, vásárral várunk sok szeretettel minden Egyiptom iránt érdeklődőt.

Ez az érdeklődés már az ókorban is óriási volt. Görögök és más népek fiai Egyiptomba jártak tanulni az akkori Per-anh, élet házának nevezett egyetemekre. Hérodotoszt, a történetírás atyját még ebben az utolsó hanyatló időszakban is ámulatba ejtették a piramikos és a templomok, a halálhoz kötődő rítusok, de még a hétköznapi ember erkölcsei is.

A reneszánsz újra felfedezte Egyiptomot a Nyugat számára, és romjainak, szimbólumainak látványa máig kíváncsiságot és vonzalmat ébreszt. Elkápráztatnak a különleges építményei, az alkotásaiból áradó szépség és a rejtély, hogy miként tudott újra és újra feltámadni a zűrzavaros átmeneti korokból. Mélyebben belemerülve történelmükbe felfedezzük, hogy mindenekelőtt az igazság és az igazságosság kérdése érdekelte őket, valamint a lélek földi és túlvilági sorsa. Tudós papok kutatták az ember és a világegyetem kapcsolatát, a természeti törvények megjelenését a társadalomban, az emberhez illő életritmust, amelyet a ciklikusan ismétlődő időben találták meg, szemben a ma uralkodó lineáris szemlélettel... - mindezekből különleges szokásrendszer és életritmus alakult ki a Nílus völgyében.

És rádöbbenhetünk arra, hogy olyan természetközeli civilizációval van dolgunk, amely a mai világunk gondjaira alternatív megoldásokat kínál, és amelynek világnézete a szellemi értékeket részesítette előnyben. Talán éppen ez az, amiért érdemes elgondolkodni egyiptomi örökségünkön, miközben saját válaszainkat keressük az örök emberi kérdésekre.

Tartalmas időtöltést kívánunk minden kedves látogatónak!

A szervezők