Hírolvasó

Hétpróba meseház

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 21 - 21:24
Gyerekprogram Kezdete 2018.03.11. vasárnap 10:00 Vége 2018.03.11. vasárnap 12:00 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj A belépés díjtalan. Hétpróba meseház Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás

Minden lánykában ott szunnyad a királylány, minden fiúban ott szunnyad a királyfi. A királyleányságunk és királyfiságunk akkor tud előragyogni belőlünk, ha fénylő erényekbe öltözünk.

Mi az, ami fényessé, ragyogóvá tesz? A lánykákat a szépség, kecsesség, tisztaság, vidámság, a fiúkat bátorság, kitartás, jókedv, hűség. Ezek a kincsek mélyen, titkokként rejtőzködnek bennünk, mint a drágakő a föld mélyén, és csak a próbák hozhatják elő rejtekükből.

Úgy mesélik, hogy az égi királylányok és az ég madarai tanítják ezeket a titkokat nekünk, még a születésünk előtt, és a mesék segítenek emlékezni rájuk.

Regisztrációhoz ugyan nem kötött, de kérünk, hogy jelezd, ha már tudod, hogy jössz (szfvar[kukac]ujakropolisz.hu).

Előadó Bartkó Ildikó

FILO-CAFÉ

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 21 - 17:35
Filozófiai kávéház Kezdete 2018.02.25. vasárnap 18:00 Vége 2018.02.25. vasárnap 20:00 Helyszín Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1. Részvételi díj A részvétel díjtalan. FILO-CAFÉ Mi van az alagúton túl? Az élet és a halál kérdései

Nem tudni lesznek-e valaha megkérdőjelezhetetlen bizonyítékai annak, hogy van-e élet a halál után vagy nincs, létezik-e a reinkarnáció, vagy sem, ahhoz hasonlóan, mint ahogyan a föld gömbölyűsége ma már könnyedén bizonyítható mind matematikai, mind empirikus úton. De hiába áll rendelkezésünkre végtelen sok fotó és filmfelvétel a földről, mai napig vannak olyanok, akik töretlenül hisznek abban, hogy a föld lapos.

De talán nem is az a fontos, hogy megkérdőjelezhetetlen módon bizonyítsuk egyik vagy másik nézet helyességét, sokkal inkább az, hogy milyen kérdések, döntések következhetnek abból, ha például elfogadjuk bármelyik állítást helyesnek.

Az, hogy mi következik abból, ha csak egy élet van, és utána semmi, jól ismerjük, hiszen a jelenlegi világunk ezt tükrözi. Rövid távú gondolkodás, materializmus, az élvezetek hajhászása, és az nézet, hogy a bűnt el lehet követni, amennyiben nem derül rá fény, ezek mind ebből a nézetből következnek.

De milyen lenne a világ, ha valóban lenne élet a halál után, ha az idős korban megtanult dolgok adottságként megjelennének egy következő életben, ha a fájdalom, amit okoztunk, elkerülhetetlenül visszaszállnának ránk? Milyen életet élnénk, milyen döntéseket hoznánk, hogyan kezelnénk a konfliktusokat, nehézségeket?

Egy másik fontos kérdés, az emlékezet. Lehet-e emlékezni arra, hogy mi történt velünk előző életünk során, és lehet-e arra, hogy milyen volt a létünk két inkarnáció között? És jó-e az, ha emlékezünk, vagy a feledés a természet egyik legfontosabb ajándéka? Akarunk-e emlékezni egy korábbi, esetleg traumákkal teli életre, amikor a mostani életünk nehézségeire sem emlékezünk vissza szívesen? Mire lenne jó, ha emlékeznénk arra a köztes időre, amikor nem nyomasztottak bennünket az élet gondjai, nehézségei?

Ezekre és hasonló kérdésekre keressük majd együtt a választ következő Filo-Café találkozónkon!

Előadó Grúsz Róbert

Az élet mint sakkjátszma?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 18 - 10:21
Előadás Kezdete 2018.03.28. szerda 18:30 Helyszín Concordia Kultúrműhely, Szeged, Juhász Gyula utca 36/A Helyszín link /kozpont/szeged Részvételi díj 800Ft, diákoknak 600Ft Az élet mint sakkjátszma?

„Patthelyzetben van”, „lóugrásban halad”, „sakkban tart”... Talán nem véletlen, hogy a népszerű stratégiai játéktól a mindennapokra is kölcsönöztünk néhány kifejezést. Miért is lenne másképp, hiszen – akárcsak az élet – a sakkjáték is állandó döntéshelyzetekről, stratégiáról, megoldáskeresésről szól. A sakkjátékos pedig, miközben a táblán gyakorol, valójában az élet kihívásaihoz kaphat megoldási mintákat.

Az előadás témái:

 • a tudatos döntés, a taktikai és stratégiai gondolkodás fejlesztése – a táblán és az életben
 • az áldozat és a szépség: ami a játszma/élet „sóját” adja
 • a sakk szimbolikája:
 • a király kiemelt fontossága,
 • az anyag és az idő szerepe, kapcsolata

 

Előadó Dr. Havasi Ferenc Kenderesi Péter Sakk

Ár ellen evezve

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 9 - 19:54
Ár ellen evezve Deák Szilvia 2018.02.09. péntek, 20:54 Szerző Jorge Ángel Livraga Megjelenés éve 2016 Ár 3900Ft Rendelhető Rendelhető

Színház a felemelkedésért

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 8 - 18:00
Színház a felemelkedésért Bujáki Márton 2018.02.08. csütörtök, 19:00 Esemény típus Színielőadás Időpont 2018. január 13. szombat, 16:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest

Az Utcafront Tolerancia Színházat látta vendégül 2018. január 13-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola. Az est folyamán két egyfelvonásos darabot láthattak a nézők. A társulat a jótékony célú esemény bevételét az Utcafront Menedék hajléktalanszálló működtetésére, valamint fellépéseinek útiköltségére fordítja.

Az újév második szombatján, egy szürke, esős januári napon a látogatók különleges kulturális eseménynek lehettek szemtanúi az Új Akropolisz Központjában. A csendes utcáról betérve hatalmas nyüzsgés fogadja az érkezőket az iskola előadóterme előtt: sokan szeretnék látni a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett, másfél éve életre hívott Utcafront Tolerancia Színház előadását.

A bejáratnál csupán egy kis kartonpapír dobozka áll diszkréten a jegyszedők helyett. Itt ma nem ára van az előadásnak, csak értéke. Mindenkinek pont annyiba kerül, amennyit szeretne, jónak érez, vagy amennyit megengedhet magának. A délután négy órai kezdést egy kellemes gitárjáték vezeti fel és mire a főszereplők megérkeznek, az iskola már majdnem ki is teheti a teltház táblát.

A hatfős társulat két egyfelvonásos bohózatot ad elő, elsőként Rejtő Jenő: Biztosíték, majd Nóti Károly: A csillár című darabját. Míg az egyik egy félrelépett orvos félreértett helyzeteit, addig a másik egy panzióban felszerelt csillár ki nem fizetett számlájának reggelikben történő, titkos lefogyasztását meséli el rendkívül humorosan.

Az előadás úgy zajlik, mint bármelyik másik színházban: Itt ugyan nagy díszletek és hatalmas színpad nélkül, de felhőtlen hangulatban, a közönség soraiban a kiskorúaktól az idősekig mindenki nagyokat nevetve értékeli a színészek remekbe szabott alakítását.

A játékukon nem látszik, hogy a társulatot tanult művészek, szociális munkások és a hajléktalanszálló lakóinak egyvelege alkotja.

Nem látszik, hogy némelyikük embert próbáló, kemény múlttal érkezett el idáig és a darab után is a szállón hajtja majd álomra a fejét. A színház itt sokuknak nemcsak időtöltés a hajléktalan lét sokszor eseménytelenül vánszorgó órái között, hanem egy olyan perspektíva, ami a tanulás, szereplés, valahová tartozás útján reményt jelenthet, fényt adhat a jelenlegi nehéz idők alagútjának végén.

Az előadás alatt ugyanúgy, ahogy a végén, a megérdemelt vastaps közben is, újra fontosnak, értékes embernek érezhetik magukat, ami önbizalmat adhat és nem csak a bő egyórás szerep idejére lehet majd hasznos segítőtársuk. Ennek köszönhetően egyenlővé válhatnak a társadalom többi tagjával, és a hajléktalan életet is talán csak egy ideiglenes szerepként kezelhetik, ahonnan van út felfelé.

A két könnyed bohózat, valamint egy pár örökzöld magyar dal eléneklése után zúg a taps, amit az egyik színésznő már a közönség soraiban ülő ismerőse karjaiban fogad. Aki az előbb még a közönségnek játszott, most hirtelen őszinte szívvel szalad ismerőséhez, megfeledkezve szerep(kör)éről. Majd eszmél, és gyorsan visszaszalad színésztársaihoz, hogy mégiscsak osztozzon a megérdemelt elismerésben. Valahogy annyira letisztult, emberi az egész, mintha jóval több, mint színház lenne itt. A szívvel és jó céllal tett erőfeszítés közben eltűnnek a mesterséges határok közönség és előadó között.

Néző, színész, hajléktalan – a végére kicsit mindegyikbe belehelyezkedünk. Javítom magam: tulajdonképpen mégiscsak ez a színház. A színessé varázsolt szürkület, a melegséggel töltött januári este, amikor pozitív tapasztalatokkal, feltöltődve indulhatunk az előadás végén utunkra. A legtöbben haza. A kölcsönösen átadott értékek azonban itt és most találkozási és gyújtópontot hoztak létre, ahol az emberségben kicsit mindenki otthonra találhatott.

Szerző Krizsán Balázs színház szociális akció

Tibeti mandalák – visszatérés a teljességhez

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 8 - 17:53
Tibeti mandalák – visszatérés a teljességhez Bujáki Márton 2018.02.08. csütörtök, 18:53 Esemény típus Előadás Időpont 2018. január 20. szombat, 16:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola szervezte előadássorozat bevezető előadásán Doba Éva tibetológus a tibeti mandalák szimbólumrendszerébe vezette be a résztvevőket. A különböző mandalatípusok elméleti körbejárását az elmélyedést segítő gyakorlatok kísérték.

A mandala szanszkrit szó, jelentése kör, ugyanakkor szóösszetétel is, amelyben a „manda” azt jelenti, hogy valaminek a lényege, a „la” szócska pedig azt, hogy valaminek az elérése, valamihez való eljutás. A mandala szó jelentése: a lényeg elérése – érzékeltette Doba Éva a mandalák jelentőségét.

A mandala a természetben is lépten-nyomon megjelenik a kör alakú képződményekben, a vízbe hulló tárgyak képezte körkörös ábrák például tökéletesen visszatükrözik szerkezetét.

A tibeti mandalák első pillantásra színpompás képi ábrázolása mögött bonyolult szimbólumrendszer húzódik meg, amelyet a szerzetesek évtizedekig tanulmányoznak, hogy segítségével elérjék a bölcsességet, vagyis visszatérjenek a középpontba, az emberekben eredendően meglévő teljességhez.

A filozófiának, amelynek jelentése a bölcsesség szeretete, ugyanez a célja, így a filozófiát mandalagyakorlatként is elképzelhetjük. Legtágabb értelemben a mandalák magát a kozmoszt jelentik, egy kozmikus világmodellt jelenítenek meg, amelyben minden benne van.Ugyanígy a Föld is felfogható mandalaként, ahol minden harmonikusan működik.

Az előadó kihangsúlyozta, hogy bár a mandalákat elsősorban síkbeli alakzatokként ismerjük, valójában ezek is térbeli szintek leképeződései. Nem véletlen, hogy számos olyan épületre találunk példát, amelyek háromdimenziós mandala képét adják. Kiemelt jelentőségű ebből a szempontból az indonéziai Borobudur, a világ legnagyobb buddhista épülete, amely az egész déli félteke legnagyobb építménye is egyben.

Mint minden mandalának, ennek is az ég és a föld szimbolikus összekapcsolása a célja. A teraszos piramis alakban épült templom öt alsó terasza a földi létet jelképezi, a fölöttük elhelyezkedő három kör alakú terasz a szellemi világ szimbóluma. Ez az elrendezés azt üzeni, hogy életünk során mindig felfelé haladjunk, és a szellemi világ felé közeledjünk, illetve ha végigjártunk egy szintet, akkor lépjünk tovább a következő lépcsőfokra lépni.

A mandala külső körein, vagyis az egyes szinteken való átjutásnak az a szerepe, hogy a gyakorlatot végző eljusson a mandala közepéhez, ahol a mandala szíve, esszenciája található. Itt mindig valamilyen istenség lakik, és az egész mandalagyakorlatnak az a célja, hogy lehívjuk az isteni erőt, igyekezzünk vele egyesülni, és meg is találjuk magunkban ezt az erőt. Ez azért fontos, hogy segítségével nemesebb érzéseket csiholjunk magunkban, és ezeket, például a könyörületességet aktívan gyakoroljuk az életben.

Az előadás második felében a homokmandalák szimbólumairól, szerepéről és céljáról mesélt Doba Éva. Az anyagválasztás is szimbolikus, hiszen minden homokszem életünk egy-egy pillanatának feleltethető meg. Ahogyan élünk, ahogyan egymás után elrendezzük a homokszemeket, olyan lesz a végső kép is.

A mandalák készítése közben nagyon sok erényt fejlesztenek ki a szerzetesek, mivel ez a művelet erős koncentrációt igényel,nagyon pontosan kell követniük a leírást, hogy nehogy megmásítsák a tanítást. Ugyanakkor az egész folyamat nagy kitartást és megfelelő tudatállapotot követel, hogy ne veszítsék szem elől az egész tevékenység célját, vagyis hogy fentről, az égből lehozzanak egy kis tökéletességet, és ezt létrehozzák a földön is.

Szimbolikus jelentőségű a záróceremónia is, amikor az öt napon át nagy koncentrációval létrehozott művet megáldják, a felhalmozott erényeket felajánlják az embereknek, majd az egészet összesöprik. Miközben a nemragaszkodás erényét gyakorolják, azt vallják, hogy a megtett út számít, nem az eredmény, és a mandala megtartásának legjobb módja az összesöprés, hiszen önmagunkban kell továbbvinni a tanítást.

Az előadást kísérő gyakorlatok arra vezették rá a résztvevőket, hogy a mandalák tanulmányozása, illetve a mandalagyakorlatok mindenkit megajándékozhatnak azzal, hogy közelebb kerüljön a bölcsességhez, vagyis a benne rejlő teljesség felfejtéséhez.

Előadó Doba Éva Szerző Szathmáry Emőke Tibet

A technológiai ember hajnala és alkonya

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 8 - 11:40
A technológiai ember hajnala és alkonya Bujáki Márton 2018.02.08. csütörtök, 12:40

A technológiai ember hajnala és alkonya A cikk az azonos című előadás összefoglalása, amely az Új Akropolisz madridi központjában hangzott el, és a spanyol Nueva Acrópolis folyóirat 30., 1976. júliusi számában jelent meg.

Mekkora szerepet töltött be a technika az emberiség fejlődésében? A definícióból adódóan olyan eszközökről van szó, amelyek alkalmazásával az ember képessé válik arra, hogy uralja az anyagot. Ennek dacára nem elegendő kizárólag a technikai eszközöket figyelembe vennünk a haladás mértékének meghatározásánál. Manapság beszippant bennünket a technika imádata, ezért a civilizációk fejlettségi fokát és kiválóságát technikai előrehaladásuk alapján ítéljük meg. Ráadásul ragaszkodunk saját világfelfogásunkhoz: amikor ellátogatunk az ókori népek építményeihez, inkább az nyűgöz le, ha felfigyelünk valami hasonlóra a saját technikai megoldásaink közül, mintsem vallási vagy metafizikai értékeik.

Filozófiai nézőpontból nem a technika az emberi kultúra egyetlen kifejeződése, csupán egy a sok közül, ráadásul a technikának számos megjelenési formája is létezhet.

Az i. e. 2. évezredben a kínaiak például már használtak egyfajta iránytűt, akárcsak a föníciaiak, és ezeket a 19. században múzeumokban állítottuk ki, nem is sejtve, valójában mire is szolgáltak, hiszen nem hasonlítottak korunk iránytűire.

Hogyan vette kezdetét a technika használata az emberiség történetében? Az emberi fejlődésnek, önismeretnek és a természet uralásának több útja létezik. Nem helyezett valamennyi nép egyforma hangsúlyt a technikára, ezért hiba lenne kizárólag eszerint vizsgálni a különböző civilizációk fejlettségét.

A hivatalos tudomány a technika hajnalát a kőkorszakra teszi, amikor az ember különböző célokkal elkezdte megmunkálni a követ, ez azonban csak az emberi közösségek műveiről vall, nem magáról az emberről. Ezért nehéz kideríteni, mire is valók ezek a tárgyak. A távoli múltból többnyire azt látjuk meg, ami kinézetre hasonlít a maihoz, de mélységükben nem fogjuk fel.

Athénagorasz például részletesen leírja egyes helyek vallási életét és kultuszait, arra viszont csak mintegy mellékesen tér ki, hogy a második Ptolemaiosz király egyik hajójába nem kevesebb, mint tizenegy sor evezőt építettek.

Egy nagy alexandriai óráról is tudni lehet, amely megjelenítette Héraklész tizenkét munkájának alakjait, amikor kerek órát ütött.

Ezeknek a népeknek minden bizonnyal megvoltak a fejlett technikai eszközeik, de nem tulajdonítottak ennek akkora jelentőséget, mint ahogyan mi manapság tesszük, képzeletüket és ismereteiket más téren használták fel.

Kérdezzük meg magunktól: képesek lennénk-e jelenlegi technikai tudásunkkal gótikus katedrálisokat építeni? Kétségtelenül, de mégsem tesszük, hiszen nem látjuk értelmét.

A technika az emberiség születése óta valamilyen formában mindig is létezett, ezért fontos lenne szót ejtenünk a ránk gyakorolt lelki hatásáról és korunk technikai elidegenedettségéről.

Tegyük fel a kérdést: fejlett technikánk mögött nem anyagelvűség húzódik-e meg, és a túlzott technikai fejlődés nem hat-e vissza ránk úgy, hogy elanyagiasít bennünket? Az ember, aki túlságosan a technikával azonosította magát, elkezd függni ezektől az anyagi eszközöktől, és beindul az ördögi kör, ahol az ember szüli a technikát, és aztán a technika „szüli” az embert.

Meggyőződhetünk az ember technika iránti vonzalmáról, ugyanakkor a tőle való menekülésről, ha áttekintjük, hány felfedezést tettünk már és hányszor feledkeztünk el róluk, mintha az emberiség tartana tőlük, ezért el is felejtené őket.

A cikk végén található táblázat, amelyet a franciaországi Új Akropoliszból Fernand Schwarz állított össze, bemutatja egyes tudományos és technikai találmányok felfedezését és feledésbe merülését.

Ez az emberi elidegenedettség ciklikus mivoltát támasztja alá, azt, hogy a különböző korokban máshogyan gondolkodunk, és hogy a tudás más és más arculatait kutatjuk.

A múlt században a pozitivisták „megfejtették” a történelem rejtélyét és a történelmi materializmussal írták le az emberiség evolúcióját a primitív kezdetektől egy emelkedő görbe formájában. Elméletük szerint az ember gondolkodásmódja eleinte mágikus volt, mindent a mágiára vezetett vissza. Majd vallásos lett, és űzte ezt a sötét mágiát. Aztán a filozófiai ember következett, aki egy sor szimbólumot és elvont fogalmat eszelt ki a természet leírásához. S végül elérkezett a tudomány embere: aki tud és mindent bizonyít.

Erre a materialista elméletre azonban rácáfoltak a régészeti ásatások feltárta rétegződések, amelyek azt mutatják, hogy egy adott kultúra maradványai alatt nem feltétlenül egy nála kevésbé fejlett nyomai lelhetők fel. Ma is megfigyelhetjük például Amerikában, hogy az impozáns és precízen megépült, lenyűgöző építmények mellett az egyszeri ember megél abból, hogy lefotózhatják a romok közelében.

Filozófiai nézőpontból az ember és az emberiség a fejlődés során összességében hol felemelkedik, hol pedig visszasüllyed.

Ami a technikát illeti, manapság mintha csak egy korlát választaná el a szakadékba zuhanástól. Olyan fázisba léptünk, amikor a világot már nem elégíti ki a technika, mert világossá vált, hogy nem oldhat meg minden kérdést.

A sorozatgyártás hajnalán az embert elkápráztatták a futószalagok. Ma pedig ismét hajlunk az ember alkotta művek felé. Az emberi kéz érintését keressük mindenen.

Az ember ismét vágyik a különbözőségre, az emberségre és az újbóli találkozásra önmagával.

Kiábrándultunk a tömeggyártás nagy gépezetéből.

Kezdünk fogékonnyá válni arra, ami megvan már bennünk, csak még nem akaródzik elfogadni: lecsengett a technika fénykora, s egy új humanizmus kopogtat a jövő kapuján.

Az ember lassan visszatalál régi-új forrásaihoz. Mostanában minden, ami kizárólag az anyagra épül, kudarcra van ítélve, legyen szó politikáról, gazdaságról, vallásról vagy társadalmi kérdésekről. És mindenkiben, aki úgy érzi, fojtogatja a tömegnyomás légköre, születőben van egy egyén.

Ebben a korban egy olyan szervezet, mint az Új Akropolisz, amely az ember gondjaira filozófiai szempontból világít rá, roppant időszerű, szükséges és gyakorlati.

Az emberiségnek szüksége van eszmevilágra, együttélésre, megértésre. Ha képesek leszünk eleget tenni ezeknek az igényeknek, beteljesítjük történelmi sorsunkat.

Meg kell tanulnunk elszakadni az anyagtól, ha nem is megy egyik pillanatról a másikra. Olyan laboratórium létrehozására van szükség, ahol megalkothatjuk az új humanizmust, az élet elixírjét. És mindaz, ami tömeggyártottá tesz bennünket, ami egyformává akar változtatni, már a múlté, nem része a jövőnek.

Néhány adat a tudományos kutatásokról

A tudományos felfedezések nem köthetőek kizárólag az iparosodás korához.

Az ókorban már többször is tettek olyan felfedezéseket, amelyeket ma „újnak” nevezünk. A táblázat alapján továbbgondolhatjuk, hány egyéb, korunkban elfeledett ismeret létezhetett, amelyek a történelem tudattalanjába merülve szunnyadnak újbóli felébredésükre várva.
 

Szerző Jorge Ángel Livraga Rizzi Cimkék Jorge Angel Livraga Rizzi

Vedd kezedbe az életed!

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 6 - 22:56
Filozófiai kurzus Kezdete 2018.03.07. szerda 18:30 Helyszín Concordia Kultúrműhely, Szeged, Juhász Gyula utca 36/A Helyszín link /kozpont/szeged Részvételi díj 3000 Ft/hó Kedvezmény 2000 Ft/hó diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, álláskeresőknek Vedd kezedbe az életed! filozófiai kurzus gyakorlatokkal

Születés, óvoda, iskola, bulik, barátok, esetleg egyetem, nyelvvizsga, diploma, álláskeresés, lakás, autó, házasság, gyerekek, unokák, nyugdíj...

Tényleg csak ENNYI?

Ha te is úgy gondolod, hogy ezeknél a szerepeknél többről szól az élet, ha ezeken túl keresed, ami valóban te vagy, akkor csatlakozz hozzánk a cselekvő filozófia útján!

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás....

A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói. Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.
Meddig lehet csatlakozni? Március 28-ig. Az első alkalom mindenkinek díjtalan.
Mikor ér véget? Körülbelül június végén, a csoport haladási ritmusától függően.

Jelentkezem!

Előadó Dr. Havasi Ferenc Dr. Laurinyecz Barbara

A naplóírás mint hatékony kulcs önmagunkhoz

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 6 - 22:48
Előadás beszélgetéssel Kezdete 2018.02.21. szerda 18:30 Helyszín Concordia Kultúrműhely, Szeged, Juhász Gyula utca 36/A Helyszín link /kozpont/szeged Részvételi díj díjtalan A naplóírás mint hatékony kulcs önmagunkhoz előadás és tapasztalat megosztás

A naplóírás a rendszeres önvizsgálat egyik legerősebb eszköze, amely hosszútávon tudatosabb és minőségileg tartalmasabb élethez vezet.

Ez az eszköz nem új, már az ókorban is használták, és a modern pszichológia is ajánlja. Természetesen ezt is, mint minden eszközt, meg lehet tanulni használni.

Ez az eszköz hasznos lehet neked, ha

 • tapasztaltál már olyat, hogy kifolyik az idő a kezedből és szeretnéd ezt elkerülni
 • ha attól félsz, hogy eltelnek életed napjai anélkül, hogy valami lényeges történne, ami valóban belőled fakad
 • ha szeretnél önmagadhoz közelebb kerülni
 • ha érdekel, hogyan lehetsz saját magad jó beszélgetőtársa

Érdemes lehet eljönnöd, ha

 • még sosem írtál naplót, de szívesen kipróbálnád
 • ha írtál már naplót, de úgy érzed nem igazán segített, és szívesen hallanál új szempontokat hozzá
 • ha írsz naplót, és szívesen megosztanád a tapasztalataidat másokkal, illetve hallgatnád másokét is

Az estén a naplóírásról szóló előadást követően world café módszerrel a saját tapasztalataikat is megoszthatják egymással a résztvevők.

Az esemény része az országos szellem és gondolat szabadsága napja sorozatnak.

Előadó Dr. Havasi Ferenc

A cselekvés művészete

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 6 - 21:40
Felolvasóest Kezdete 2018.02.16. péntek 18:00 Helyszín FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2. Helyszín link /kozpont/eger Részvételi díj díjmentes A cselekvés művészete

Gondolatok képekkel és zenével a szellem és gondolat szabadságának napján.

Képek segítségével elevenednek meg a cselekvésről szóló tanítások. Keresed a módját, hogyan láss hozzá? Mitől lesz cselekvésed magadnak és másoknak is hasznos? Te is keresed a boldogságot? Miért teszel valamit? Merre tartasz? Hogy tanították régen az embert önmagáról?
A természeti és emberi helyzeteket bemutató fotók, képek és zene segítségével szemlélődj, s egy belső utazásra invitálunk.

"Meg kell tanulni cselekedni, tudni kell naponta hibázni, s újra és újra kezdeni azzal az örömmel, amelyet egy új út megismerése kölcsönöz. De mindenekelőtt, a hibák és tévedések ellenére, tenni kell, mozgatni kell valamit magunkban és a világban. Minden más már nem filozófia, hanem mentális testedzés.
Azt hiszem, szükségünk van arra, hogy újjáélesszük ezt a feledésbe merült művészetet."

Jorge Angel Livraga

 

Belépéskor örömmel fogaduk egy-két konzervet, amelyeket az egri Családok Átmeneti Otthonának juttatunk el február utolsó hetében.

 

A szellem és a gondolat szabadságának napja

Időgazdálkodás workshop

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 6 - 09:43
Workshop Kezdete 2018.04.14. szombat 14:00 Vége 2018.04.14. szombat 19:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest Részvételi díj 3500 Ft Kedvezmény Diákoknak 2500 Ft Időgazdálkodás workshop Vállalj felelősséget az idődért!

Az időhöz való viszonyulásunk egy tanult folyamat eredménye, amely tulajdonképpen meghatározza hétköznapi életünket.
Tudatos döntéseink viszont kiemelhetnek erről a szintről, és egy magasabb nézőpontot, valamint önismeretet adva győzelmekhez juttathatnak minket.
Az időgazdálkodás az időnk beosztásán túl magában foglalja céljaink meghatározását és a célok eléréséhez szükséges folyamat kidolgozását is.

• Annyi időt töltünk a céljainkkal, amennyire azok fontosak nekünk?
• Halogatjuk feladataink elvégzését?
• Döntünk vagy sodródunk?

A workshopon beszélünk ezekről a kérdésekről és az idő értékéről, továbbá áttekintjük az időperspektívákat, a döntés fontosságát, a célok tulajdonságait.
Az időgazdálkodás egy módszere, az időrablók elemzése és néhány konkrét feladat is a segítségünkre lesz abban, hogy alkalmazható tudáshoz jussunk.

Régen egy híres filozófus azt mondta, hogy „Minden a másé, csak az idő a miénk." Vedd hát a kezedbe az irányítást, és legyen az életed olyan, amilyennek valóban szeretnéd! Ehhez kívánunk segítséget nyújtani workshopunkkal. Gyere el, próbáld ki, alkalmazd!

Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a workshopon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra.
Információ és jelentkezés: regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu

Előadó Kalincsák Tibor

Szabadság-e, ha nem tudunk láncainkról?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 5 - 11:14
Szabadság-e, ha nem tudunk láncainkról? admin 2018.02.05. hétfő, 12:14 „Fösvény idő, vak buzgalom, komiszság,
Irigység, pimaszság, gonosz szerencse,
S mi csak tévelygés, düh és durvaság van:

Gyengék, hogy egem elhomályosítsák,
Erőtlenek fátylat vonni szememre,
Nem tehetik, hogy szép napom ne lássam.”


A fenti verssorok Giordano Brunótól származnak, akit 1600. február 17-én elevenen megégettek „eretnek” nézetei miatt, amelyekben a szellem szabadságát, a heliocentrikus világképet, a világegyetem végtelenségét és a lélek halhatatlanságát hirdette. A 16. századi humanistát azóta is a szellem és a gondolat szabadságának egyik mártírjaként tartják számon. Később a tudomány sokat igazolt nézeteiből, művei mégis évszázadokon át tiltólistán maradtak.

Bruno kora óta sokat változott világunk és ahogyan a világot szemléljük. A szabad sajtó, a szabad véleménynyilvánítás, a vallási és lelkiismereti szabadság forradalma javarészt felszámolta a máglyákat és a tiltólistákat, és néhány évtizeddel ezelőtt a közvélemény még megegyezett abban, hogy a jövő, amely felé haladunk, a szabadság, a tudás és az emberi jogok kora lesz. Ma azonban mintha repedezni látszana ez a jövőkép: a társadalmi feszültségek kiéleződése, az újra fellángoló fanatizmus és ellenpontja, a terjedő cinizmus és közöny újabb sürgető kérdéseket vet fel a szabadság mibenlétével kapcsolatban.

Az egyik ilyen kérdés pont az információs társadalom példátlan nyitottsága és ugyanakkor sebezhetősége folytán merül fel. Elgondolkodtató, hogy mára már megszokottá vált, hogy a leghétköznapibb szolgáltatás igénybevételekor is kisregény-hosszúságú felhasználói szerződéseket írunk alá. Olykor olvasatlanul, hisz kinek lenne ideje elolvasni? Az interneten közölt hírek, történetek egy jelentős részéről pedig magunk is tudjuk, hogy koholtak. Azért végigfutjuk, mert érdekes – a világlátásunkat azonban észrevétlenül ezek is alakítják.

A ránk zúduló információáradat rászoktat bennünket, hogy hiányos adatok alapján hozzunk döntéseket és tájékozatlanul vagy féligazságok alapján formáljunk véleményt. Helyes dolog kiállni a véleményünkért, de különös módon az sehol sem elvárás, hogy véleményünk helyességéről, akár – utólag is – meggyőződjünk.

Nincs ezzel nagy gond, amíg fogkrémekről, telefonszolgáltatókról és cicás meg kutyás videókról formálunk véleményt és hozunk döntéseket. A gondolati séma azonban rögzül, és legközelebb már emberi kapcsolatokról, társadalmi folyamatokról és etikai kérdésekben fogunk sommásan, megalapozatlanul, ámde annál magabiztosabban ítélkezni. Ez pedig olyan csapda, amely a látszólagos szabadság ellenére a legmélyebb fogságba taszítja szellemünket, mert nincs nagyobb rabság annál, mint ha nem is tudunk láncainkról.

Bruno egy magyarul még nem olvasható művében, a Hősi megszállottságokban elmeséli kilenc ifjú szimbolikus történetét. Az ifjak a történet kezdetén egyetlen leány kegyeiért versengenek, majd egy isteni beavatkozás megpróbáltatások elé állítja és vakká teszi őket. Éveken keresztül bolyonganak a világban világtalanul, egy fontos lépést azonban már megtettek. Felismerték saját vakságukat, és ez lesz a kulcs, hogy végül visszanyerjék szemük világát.

Az ifjak vaksága képletes. Egyiküket az irigység vakította el, másikukat az önsajnálat, a harmadik a szűklátókörűség és az anyagiasság csapdájába esett, a negyedik látását az esztelen szenvedély vette el. Közben keserűen panaszolják, miképpen vakultak meg, és keresik a gyógyírt – azzal azonban már tisztában vannak, hogy vakságuk oka önmagukban rejlik, és csak saját maguk szerezhetik vissza tisztánlátásukat. Ha magunkénak érezzük a szellem szabadságának forradalmát, akkor kezdjük ezt ott, ahol a legnagyobb hatalmunk van: saját szellemünk felszabadításával.

Az igazságért olykor harcolni kell, de sokszor magunkkal, és nem valaki mással. Meggyőződéseink vállalásához ma is bátorság kell. A bátorság azonban nem egyenlő mások megsértésével, bántásával vagy semmibe vételével. A gondolkodás úttörőit minden korban gyanakvóan fogadta a közvélemény – de ez még nem jelenti azt, hogy minden másképp gondolkodó korszakalkotó zseni lenne.

Mielőtt lángelmévé válnánk, csakugyan fel kell nyitnunk a szemünket. De nem valami szlogenszerű „eltitkolt igazságra” kell rácsodálkoznunk, hanem legelőször a legegyszerűbbre, a szókratészi „tudom, mit nem tudok” bölcsességére. Fogadjuk meg egy másik nagy tanító, Konfuciusz tanácsát, és még mielőtt gyorsított eljárásban bölccsé akarnánk válni, szeressük meg a tanulást. Az önálló gondolkodás nemcsak pallérozza az elménket, hanem felelőssé tesz önmagunk, saját életünk iránt. Lehetőséget ad, hogy valóban saját döntéseket hozzunk. Szerző Klebercz Orsolya Cimkék Giordano Bruno

Értelem és intuíció – Fedezd fel és használd egyszerre a jobb és a bal agyféltekéd erőit!

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, február 5 - 10:45
Workshop Kezdete 2018.03.03. szombat 10:00 Vége 2018.03.03. szombat 17:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest Részvételi díj 5000 Ft Kedvezmény Diákoknak 3500 Ft Értelem és intuíció – Fedezd fel és használd egyszerre a jobb és a bal agyféltekéd erőit!

• Agyféltekék összekapcsolása kineziológiai módszerekkel
• Kulcs a hatékony tanuláshoz és problémamegoldáshoz: elemzés és lényeglátás egysége
• A jobb agyfélteke erői: kreativitás és szépség, empátia és boldogság, „itt és most” élni

Agyunk két agyféltekére oszlik, amelyek eltérő módon vesznek részt a mentális és érzelmi életünkben: a bal agyfélteke például inkább racionális, a jobb pedig intuitív. Ideális esetben az agy egységes egészként funkcionál, a bal és a jobb agyféltekés működésmód is erős és kiegészítik egymást. Gyakran azonban az egyik „oldalt” szívesebben használjuk, egyik-másik képességünk fejletlenebb, ráadásul a két agyfélteke között sokszor akadozik a kapcsolat, ezért csak korlátozottan férünk hozzá az erőikhez: így „féloldalasan” tanulunk, gondolkodunk, kommunikálunk, alakítjuk és éljük az életünket.

A workshop során megismerjük és magunkban is felfedezhetjük a két agyféltekéhez kapcsolódó képességeket. A tréning sok gyakorlattal segíti a bal és a jobb oldal erőinek felszínre hozását és összekapcsolását, ami fontos ahhoz, hogy teljesebben lássuk az életünk helyzeteit és a céljaink eléréséhez minden képességünket összhangban és egyszerre használhassuk.

Ajánljuk mindenkinek:
• aki érzi, hogy többre lenne képes, de nem találja hozzá a „kulcsot”
• aki szeretne jobban tanulni, írni, vizsgázni
• aki alkotómunkát végez
• aki emberekkel foglalkozik, tanít, nevel, kommunikál
• aki túlságosan „fej” ember, és szeretne oldottabban élni
• aki túlságosan „szív” ember, és a logikus képességeit is többet szeretné használni
• aki néha „fej”, néha „szív” ember, de egyszerre mindkettő szeretne lenni
• aki szeretné jobban megérteni és akár javítani saját mentális és érzelmi működését


Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a workshopon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra.
Információ és jelentkezés: regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu

Előadó Dr. Nagy Alinda Klatsmányi Péter önirányítás Önismeret

Vedd kezedbe az életed!

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 30 - 11:20
Filozófiai kurzus Kezdete 2018.02.26. hétfő 18:30 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest Részvételi díj 4500 Ft/hó Kedvezmény 2500 Ft/hó diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, álláskeresőknek Vedd kezedbe az életed! Cselekvő filozófia - kurzus gyakorlatokkal

Óvoda, általános, középiskola, bulik, barátok, esetleg egyetem, vizsgák, még több buli, diploma. Álláskeresés, talán pár év külföld, lakás, autó, házasság, gyerek(ek?) ... felnevelni, iskolázni, az életre nevelni ... unokák, nyugdíj … 

Tényleg csak ennyi?

Ha te is úgy gondolod, hogy ennél többről szól az élet, akkor vedd kezedbe, és indulj el a cselekvő filozófia útján! 

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás. A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói.
Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2-2,5 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.
Meddig lehet csatlakozni? Március 12-ig. Az első alkalom mindenkinek díjtalan.
Mikor ér véget? Valamikor júniusban, a csoport haladási ritmusától függően.

Jelentkezem!

Főbb témáink:
 • Természeti filozófia. Az ember és a világegyetem; a természet hét elve
 • Az ősi India bölcsessége: Dharma és Karma, a tudat ébredése és a belső harc a Bhagavad-gíta alapján
 • Tibeti misztikus tanítások - A Csend hangja
 • Buddhista filozófia - Buddha élete és tanításai
 • Kínai bölcsesség; Konfuciusz: az etika mint a társadalmi rend alapja
 • Egyiptomi nézetek az életről és a túlvilágról - Ani, Ptahhotep stb. tanításai
 • Platón: igazságosság és szabadság. Mi a valóság, és hogyan szabaduljunk meg az illúzióktól? A barlanghasonlat. 
 • Arisztotelész: az etikai értékek és a boldogság keresése
 • Róma, a sztoikus filozófia: mi az, ami a körülményektől függetlenül rajtunk múlik?
 • A szépség, a zene és a filozófia, mint a bölcsesség három megközelítése - Újplatonikusok
 • Az ember és a társadalom, a társadalmi harmóniát segítő tényezők Platón alapján
 • Az ember és a történelem. Történelmi ciklusok és belső fiatalság. Változtathatunk-e a világon?
 • Pszichológiai gyakorlatok: emlékezet, összpontosítás, figyelem, képzelet

Részletes tematika

A filozófia hasznos útitárs egész életünkben. Önismeretre tanít, és arra, hogy hogyan fejlesszük a főbb emberi képességeinket, a lényeglátást, a szeretetet és az akaratot, és hogy általuk hogyan tudunk jobbítani a világon, amelyben élünk. Talán még az olyannyira keresett boldogsághoz is közelebb visz minket.

Ez a kurzus lehetőséget teremt, hogy…
 • szélesítsd az emberről alkotott nézeteidet és tudásodat,
 • jobban megértsd az érzéseidet, ami belső stabilitáshoz vezet,
 • friss szemmel nézz önmagadra és az életcéljaidra,
 • jobban megérts másokat és együttérzőbbé válj,
 • fejleszd a gondolkodási és a döntési képességet,
 • felismerd a közös emberi értékeket, és segíts megerősíteni őket,
 • módszereket találj a hétköznapi problémák megoldására és a félelmek leküzdésére,
 • felülkerekedj néhány kételyen, és jobban eligazodj saját belső világodban,
 • megértsd az emberi együttélés nehézségeit: mi okozza őket, és mi kell a megoldásukhoz,
 • a hétköznapjaidat olyan új eszményekkel, ismeretségekkel és tapasztalatokkal gazdagítsd, amelyek lehetővé teszik, hogy folyamatosan képezd és alakítsd önmagad.
Előadó Nagy Ildikó Kovács Péter

Café Szókratész: Változni - de hogyan?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 28 - 11:55
Filozófiai kávéház Kezdete 2018.02.24. szombat 15:00 Vége 2018.02.24. szombat 17:30 Helyszín Jurányi Suterene, Csalogány u. 45. Helyszín link /kozpont/budapest Részvételi díj Díjtalan Café Szókratész: Változni - de hogyan?

A változás jó, a változás fontos, a változás elkerülhetetlen.

A változás elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogyan állunk hozzá. Ha csak tűrünk és panaszkodunk, idő előtt megöregszünk. A tudatos változás viszont segít megőrizni a lelki frissességünket, és az élethez szükséges tetterőt.

A változás fontos, de nem mindig kellemes. Sokszor nem vagyunk urai a történéseknek, de mindig van módunk megválasztani a szemléletünket és a gondolkozásunkat, és mindig van lehetőségünk tanulni, új képességeket fejleszteni és új szokásokat beépíteni. Gyakran már ez is elég, hogy a környezetünkben is elinduljanak a vágyott pozitív változások.

Változni jó, de nem könnyű. Nem elég jó célokat kitűzni, de meg kell találni a hozzá vezető lépéseket, kreatívan megoldani az útközben felmerülő nehézségeket, és ha elértük az áhított célt, meg is kell tudni tartani. Amikor viszont sikerül, nem csak új erőkkel, de egy  újfajta magabiztossággal is gazdagodunk. Azzal a tudattal, hogy "képes vagyok rá, ura vagyok az életemnek".

Mit tegyünk, hogy azokat a változásokat lássuk az életünkben, amelyeket szeretnénk? Mik az átalakulás útját álló nehézségek? Hogyan érjünk el tartós változásokat az életünkben? Neked van sikertörténeted, megszívlelendő tapasztalatod? Oszd meg másokkal, és hallgasd meg a többieket!

2018. első kávéházi beszélgetése a pozitív változások eléréséről és megtartásáról fog szólni klasszikus és modern filozófusok tanácsai nyomán.

Előadó Klebercz Orsolya Filozófiai kávéház

Maszkok és álarcok: ismerd meg önmagad! – gyakorlati szeminárium

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 24 - 14:48
Szeminárium Kezdete 2018.02.24. szombat 15:00 Vége 2018.02.24. szombat 19:30 Helyszín FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15. Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj A szeminárium díja: 3000 Ft, kedvezménnyel 2000 Ft. Kedvezmény Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, egyesületünk tagjai, álláskeresők részére Maszkok és álarcok: ismerd meg önmagad! – gyakorlati szeminárium
 • Az átlényegülés művészete: hogyan találjunk rá valódi önmagunkra?
 • A szakrális maszk szerepe az ember tanításában
 • Papírmaszk-készítés és maszkos önismereti gyakorlatok

A színházban eredetileg alapeszköz volt a maszk, melynek segítségével a színészek láthatóvá tették a láthatatlan erőket és lelki jelenségeket. Ezzel felfedték a maszk mögötti világot, segítve a nézők önismeretét és fejlődését. A régi tudás morzsái őrződtek meg a karneváli hagyományban, amelyet a világ számos pontján igyekeznek életben tartani, vagy újra feléleszteni. Ezek az ünnepek ma is vonzóak, mert őriznek valamit egykori, közösséget megújító jellegükből.
A szeminárium résztvevőinek lehetősége lesz kipróbálni, hogyan lehet járni az átalakulás útját a koncentráció és a képzelet segítségével, valamint hogy milyen érzés maszkot ölteni, és részt venni a „karneválon”.

A karnevál hatalmas játék, amelyben talán sokkal többet fedezünk fel és mutatunk meg magunkból, mint bármikor, hisz mintha ezer lehetőség nyílna meg előttünk.
„Legyen mássá – hogy aztán teljesebb önmagává legyen...” Vekerdy Tamás

A workshop 19.30-ig tart egy szünettel.

A szemináriumot vezeti: Szabados Éva színész, színpadi játék tanár

A korlátozott létszám miatt regisztráció szükséges a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen. Határidő: február 23. péntek, 12.00

Előadó Szabados Éva

A szellem és gondolat szabadságának napja

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 24 - 14:42
Beszélgetés Kezdete 2018.02.17. szombat 16:00 Helyszín FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15. Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj A belépés díjtalan. A szellem és gondolat szabadságának napja FILO-kávéház: Maszk mögül a világ – beszélgetés gyakorlatokkal
 • A maszkok mint az önmegismerés és átalakulás eszközei
 • Karnevál: megújulás a „minden lehetséges” nagy játékában
 • Ego és persona – avagy ki az ember?

A maszk évezredek óta az emberiség egyik fontos eszköze, amelynek különleges erőt tulajdonítottak. Jelentése és szerepe az ember teljességének kulcsa. Használták a misztériumszínházban, ahol a láthatatlan erőket fedte fel, de gyógyító szerepe is volt.
A február a farsang hónapja. A különleges, tavaszt megelőző időszakban egyszerre van jelen az elmúlás és a keletkezés. Ilyenkor lehetőségünk van a láthatatlan gyökerekig hatolni, és onnan merítve megújulni. A jelmezes felvonulások ma is népszerűek, hiszen nagyon izgalmas élmény megtapasztalni a „minden lehetséges” állapotát. De mit is keresünk valójában, amikor maszk mögé bújunk? Mi a különbség a maszk és az álarc között? Hogyan lehetne megragadni a bennünk lévő kettősséget: a látható és láthatatlan embert?

„Ideig-óráig viselhetünk az életben álszakállt és álruhákat, de egy pillanatban lehull rólunk minden jelmez, és megmutatkozik a valóság. Egy mozdulat, egy szó, egy cselekedet végül is elárulja igazi jellemünket: az álarcosbál csak alkalmi lehet. S a találkozás egy jellem valódi sajátságaival a legnagyobb emberi élmény, melyben részünk lehet.” (Márai Sándor)

„Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.” (Gárdonyi Géza)

Vezeti: Szabados Éva színész, színpadi játék tanár
 

Előadó Szabados Éva

FILO-CAFÉ

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 16 - 20:48
Filozófiai kávéház Kezdete 2018.01.28. vasárnap 18:00 Vége 2018.01.28. vasárnap 20:00 Helyszín Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1. Részvételi díj A részvétel ingyenes. FILO-CAFÉ Szerinted van véletlen? (sorsról és szabad akaratról)

Szerinted van véletlen? Vagy minden eleve elrendeltetett, és az embernek semmi más dolga sincsen, mint végigmenni azon az úton, amit a bolygók kijelöltek számára? Létezik-e szabad akarat, és ha igen, miben fedezhető fel az emberi szabadság? Hogyan határozható meg ennek a mértéke? Miért állítják a tapasztalt asztrológusok, hogy a csillagok meghatározzák az életünket, sorsunkat, és miért tanítja mégis a filozófia, hogy a bölcs uralkodik a csillagain?

Szerinted Fortuna tényleg vak, vagy az ember saját szerencséjének kovácsa? És hiszel abban, hogy a találkozások sorsszerűek?

Jósoltál, jósoltattál már? Ha igen, bekövetkezett? És ha igen, szerinted azért, mert be kellett következnie, vagy inkább az önbeteljesítő jóslatban hiszel? Megjelent-e a jóslatban a választás, a döntés szabadsága, vagy eleve úgy szólt, hogy ez és ez lesz?

Ilyen, és hasonló kérdésekről beszélgetnénk 2018 első Filo-Café találkozóján. Lehetőség lesz összevetni olvasmányainkat, különböző filozófiai tanításokat a Sors törvénye és a szabad akarat témájában, és természetesen egyéni történeteinket és tapasztalatainkat is megoszthatjuk egymással.

Előadó Grúsz Róbert Filo-Café Székesfehérvár

Vedd kezedbe az életed!

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 15 - 22:17
Filozófiai kurzus Kezdete 2018.02.21. szerda 18:30 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj A tanfolyam havidíja 3500 Ft Kedvezmény Diákoknak 2500 Ft Vedd kezedbe az életed! Tudás és tett a mindennapokban – tanfolyam gyakorlatokkal

Születés, óvoda, iskola …kérdések válaszok nélkül… bulik, barátok, esetleg egyetem, nyelvvizsga, diploma, álláskeresés …válaszok kérdések nélkül… talán külföld, lakás, autó, házasság, gyerek(ek), felnevelni, elengedni, unokák, nyugdíj …kérdések már nincsenek…

 

Tényleg csak ENNYI?
 

Ha te is úgy gondolod, hogy ennél többről szól az élet, akkor vedd kezedbe, és indulj el a cselekvő filozófia útján!

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás....
A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói.
Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2-2,5 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.
Meddig lehet csatlakozni? Február 21-ig. Az első alkalom mindenkinek díjtalan.
Mikor ér véget? Május végén-június elején, a csoport haladási ritmusától függően.

Tematika, további részletek:
www.ujakropolisz.hu/Programok/Filozófiakurzusok

Az első öt alkalom témái:

1.) január 24. szerda, 18.30
Bevezető alkalom és előadás - Van-e életrecept?

2). január 31. szerda, 18.30
Mi rejlik még benned? A kozmosz és az ember hét dimenziója

3.) február 7. szerda, 18.30
Amikor a harc benned zajlik - miért érdemes küzdeni?

4.) február 14. szerda, 18.30
Sorsod a kezedben - de hogyan?

5.) február 21. szerda, 18.30
Többre vágysz a hétköznapi életnél? Milyen út van még?

A kurzus havi díja 3500 Ft/hó, diákoknak 2500 Ft/hó. Az első alkalom díjtalan.

 

Előadó Balda Edit Bán Krisztián

Vedd kezedbe az életed!

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, január 15 - 22:14
Filozófiai kurzus Kezdete 2018.02.14. szerda 18:30 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj A tanfolyam havidíja 3500 Ft Kedvezmény Diákoknak 2500 Ft Vedd kezedbe az életed! Tudás és tett a mindennapokban – tanfolyam gyakorlatokkal

Születés, óvoda, iskola …kérdések válaszok nélkül… bulik, barátok, esetleg egyetem, nyelvvizsga, diploma, álláskeresés …válaszok kérdések nélkül… talán külföld, lakás, autó, házasság, gyerek(ek), felnevelni, elengedni, unokák, nyugdíj …kérdések már nincsenek…

 

Tényleg csak ENNYI?
 

Ha te is úgy gondolod, hogy ennél többről szól az élet, akkor vedd kezedbe, és indulj el a cselekvő filozófia útján!

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás....
A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói.
Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2-2,5 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.
Meddig lehet csatlakozni? Február 21-ig. Az első alkalom mindenkinek díjtalan.
Mikor ér véget? Május végén-június elején, a csoport haladási ritmusától függően.

Tematika, további részletek:
www.ujakropolisz.hu/Programok/Filozófiakurzusok

Az első öt alkalom témái:

1.) január 24. szerda, 18.30
Bevezető alkalom és előadás - Van-e életrecept?

2). január 31. szerda, 18.30
Mi rejlik még benned? A kozmosz és az ember hét dimenziója

3.) február 7. szerda, 18.30
Amikor a harc benned zajlik - miért érdemes küzdeni?

4.) február 14. szerda, 18.30
Sorsod a kezedben - de hogyan?

5.) február 21. szerda, 18.30
Többre vágysz a hétköznapi életnél? Milyen út van még?

A kurzus havi díja 3500 Ft/hó, diákoknak 2500 Ft/hó. Az első alkalom díjtalan.

 

Előadó Balda Edit Bán Krisztián
Tartalom átvétel