Hírolvasó

Jelen-lét a természetben

Tanulmányi kirándulás Kezdete 2018.05.13. vasárnap 09:30 Vége 2018.05.13. vasárnap 12:00 Helyszín Püspökerdő Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj A részvétel díjtalan. Jelen-lét a természetben

A Madarak és Fák napjához kapcsolódó püspökerdei sétánkon a figyelem erejét fogjuk próbára tenni. Különböző, elsősorban érzékelésre irányuló gyakorlatok segítségével tapasztalhatjuk meg, hogy a lecsendesedés és az intenzív figyelem révén mennyire kitágul a világ, mennyivel többet láthatunk, hallhatunk és érthetünk meg a minket körülvevő természet szépségeiből és törvényeiből. 

A program bármilyen korosztály számára látogatható. 

Helyszín: Győr, Püspökerdő
Találkozó: Győr, Aranypart II., a játszótérnél 
Bővebb információ: Nyári Erzsébet (20/312-7737)
 

Előadó Nyári Erzsébet

FILO-kávéház: Próbák az úton

Filozófiai kávéház Kezdete 2018.05.11. péntek 18:00 Helyszín FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15. Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj 1000 Ft, kedvezménnyel 600 Ft Kedvezmény Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, egyesületünk tagjai, álláskeresők részére FILO-kávéház: Próbák az úton beszélgetés gyakorlatokkal

A filozófiai tanítások, mítoszok, mesék mintákat nyújtanak, hogy milyen típusú próbákkal találkozhatunk életutunkon. Szimbólumaikat megfejtve gyakorlati megoldásokat kaphatunk útkeresésünkben, elakadásainkban, döntéseinkben, próbáinkban. A hősök és kiemelkedő emberek inspiráló példái rámutatnak, hogy érdemes vállalni az erőfeszítésekkel járó kihívásokat, mert ezek ébresztik az emberben a szunnyadó erőket és képességeket, és így teljesebbé teszik az életet és elérhetővé a nemes álmokat.


„Az igazi kihívás az ember számára, hogy megtalálja az utat önmagához.” Hermann Hesse

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” Széchenyi István


A beszélgetést vezeti: Szabados Éva

Előadó Szabados Éva

Gyógynövénytúra a Föld napján

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 18 - 15:52
Tanulmányi kirándulás Kezdete 2018.04.22. vasárnap 10:00 Vége 2018.04.22. vasárnap 13:00 Helyszín Eger-Egerbakta között Részvételi díj díjmentes Gyógynövénytúra a Föld napján

Eger határában fedezzük fel az első tavaszi gyógynövényeket. Hatásukról, természetükről hallhatunk.

Honnan indul a gyógynövénytúra?

Gyülekező: 9.45-kor Egerben, a Dobó István Laktanya főbejárata előtti parkolóban. Eger, Hatvanas Ezred utca 1.
A túrán való részvétel díjmentes, ám előzetes regisztrációhoz kötött!
Maximum 25 fő vehet részt a gyógynövénytúrán.
    
Indulás: 10.00-kor Egerből, a Dobó István Laktanya főbejárata előtti parkolóból, személygépkocsikkal.

A gépkocsival érkezőket megkérjük, segítsenek a többi résztvevő ki- és visszahozatalában. Előre is köszönjük.

Regisztráció szükséges: eger[kukac]ujakropolisz.hu

Túravezető: Rigó István

 

Még ugyan nem szállnak a pitypangok - de olvassatok Szabó T. Annát sokat. :)

Szabó T. Anna: Pitypang

Derengő ezüstport szitál
a holdvilág,
szenderegnek a fű között
puhácska bóbiták.

Az álmos képű telehold
felettük őrködik,
óvja mezők és ligetek
jószagú fészkeit,

és csillagmintás másait,
számlálatlan sokat:
a gömbölyded és hópihés
pitypang-tojásokat.

Körben a puha fák között
elvackol a sötét,
a szél is visszatartja most
langyos lélegzetét,

de hajnalban nyújtózkodik,
majd sóhajt egy nagyot –
és elszállnak a hold után
a pitypang-csillagok.

 

 

 

Filozófiai életmód

FILO-CAFÉ

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 14 - 07:07
Filozófiai kávéház Kezdete 2018.04.22. vasárnap 18:00 Helyszín Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1. Részvételi díj A részvétel ingyenes. FILO-CAFÉ ENDORFINGYÁR - A boldogságról

A boldogságot ma sokan tekintik fontos céljuknak, de abban már nagy a különbség, hogy ki, hogyan szeretné elérni. Van akit a kellemes élmények tesznek boldoggá, mást egy a lelkét megérintő program, az egyik embert a siker, a másik embert az, hogy szeretik és szerethet. Vannak, akik elérendő célnak tekintik, amihez bizonyos dolgokat meg kell tenni, vagy el kell érni. Mások utazási stílusként tekintenek rá, azaz egy állapotnak, amiben akkor vannak, amikor úgy érzik jó irányban haladnak, jó dolgokat tehetnek, még ha a konkrét céljukat nem is érték még el. Vannak, akik azt mondják, hogy csak az lehet boldog, aki kevéssel is beéri, mások a maximumra törekednek. Vannak akik boldogtalanok, bár látszólag mindenük megvan, másokat akár a kelő nap sugarai is képesek jobb kedvre deríteni.

Mi tehát az igazi boldogság? Meg lehet-e tanulni megélni a boldogságot? Valóban ez lenne az élet értelme, vagy inkább akkor jelenik, jelenhet meg az életünkben, amikor elkezdünk fontos dolgokért élni? Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni következő Filo-Café találkozónkon.

Előadó Grúsz Róbert

Hangfürdő tibeti hangtálakkal és gonggal

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 10 - 21:15
Koncert Kezdete 2018.05.25. péntek 18:00 Vége 2018.05.25. péntek 19:30 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj 2000 Ft Hangfürdő tibeti hangtálakkal és gonggal

Kóstolj bele ezen a hangfürdőn a tibeti hangtálak, gongok és egyéb hangszerek rezgéseinek támogatásába. Tapasztald meg a hangok tisztító, blokkoldó és relaxáló hatását.

A harmonikus rezgések jótékonyan hatnak a belső egyensúlyunk megteremtésére, a lelki békénk megtartására, energiatartalékaink feltöltésére.
Testi szinten a test öngyógyító képességét tudják támogatni, erősíteni. Ezzel a már meglévő fájdalmak vagy tünetek enyhülhetnek, a felépülés ideje rövidülhet.
Érzelmi szinten a lelkünkkel kerülhetünk szorosabb kapcsolatba, elengedhetünk régi, fájó sérelmeket, megrázkódtatásokat, vagy éppen az aktuális lelkiállapotunkat tudjuk emelni, egyensúlyba hozni.
Mentális szinten kiléphetünk a hétköznapi élet rohanásából, ellazulhatunk, lelassulhatunk és megszabadulhatunk a stressztől.

Ellenjavallat: szívritmus-szabályzó, epilepszia, várandós állapot, pszichiátriai betegség.

A hangfürdőre kényelmes ruhában gyere, és hozz magaddal polifoamot vagy takarót.
A program zavartalansága érdekében kérünk, érkezz pontosan.

A hangfürdőt Sárközi Krisztián tartja.
 

A korlátozott helyek miatt bejelentkezés szükséges az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.

Szívbe vésett erő – a bátorságról

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 7 - 21:40
Szívbe vésett erő – a bátorságról admin 2018.04.07. szombat, 23:40 „Az emberek számára a bátorság ma is az erőt, a kiemelkedő teljesítőképességet, az erélyességet, az elszántságot, a határozottságot, sőt az egészséget jelenti. Ez az erő nem csupán a fizikai testre korlátozódik. Hatóköre jóval szélesebb, és lehetővé teszi, hogy érzelmeink és gondolataink számunkra és mások számára is hasznosak és eredményesek legyenek. Ez az egész embert megtartó belső oszlop ereje.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Jobb a bátrak, mint a gyávák könnyeit hullatni.”
(Jorge Angel Livraga)

„Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük.”
(Lucius Annaeus Seneca)

„A győzelem elválaszthatatlan a bátorságtól. A hősök bátrak. A filozófuslét egy olyan bátor életforma, amelyben az összehangolt erőfeszítéseknek köszönhetően a tettek képesek tükrözni a gondolatokat és az érzelmeket. A győzelem és a filozófia jó társai egymásnak.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Akkor jársz jól, ha
mind közelebb lépsz ahhoz,
amitől félnél.”
(Fodor Ákos)

„Valójában az a bátor ember, aki ellenáll a félelemnek, aki legyőzi a félelmét – nem pedig az, akiből hiányzik a félelem.”
(Mark Twain)

„A gyáva ezer halált hal, a bátor csak egyet!”
(Oscar Wilde)

„Ha a bátorság az ember szívébe van vésve, és elszántságához nem fér kétség, amikor eljön az idő, képes lesz megtenni a helyes lépést. Ez megnyilvánul alkalomhoz illő viselkedésében és beszédében. Ez a fogalom különösen fontos. Nem arra szolgál, hogy feltárja a szív mélységét. Ezt az ember mindennapi tetteiből lehet megismerni.”
(Jamamoto Cunetomo)

„Bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy felfedezzük, igenis rendelkezünk azokkal a hatalmas fegyverekkel, amelyek segítségével sokkal jobb emberré válhatunk, mint amilyenek jelenleg vagyunk, de ahhoz is bátorság kell, hogy felismerjük, hogy sok bennünk a felderítendő sötét terület, ahol hiányzik a fény, és ahol – a mi beleegyezésünkkel – rettenetes szörnyetegek laknak.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Ha férfi vagy, légy férfi,
Erős, bátor, szilárd,
Akkor, hidd, hogy sem ember
Sem sors könnyen nem árt.
Légy tölgyfa, mit a fergeteg
Ki képes dönteni,
De méltóságos derekát
Meg nem görbítheti.”
(Petőfi Sándor)

„Aki tud harcolni, bizonyára az élet minden apróságát is tudja értékelni, és tudja, mit jelent bátornak lenni. Ismeri saját értékét és minden más értékét is. Kiérdemelte az életét és minden eddigi győzelmét.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„A megpróbáltatásban csak a legelszántabb bátorság segít. A lélek élvezi a bátorságot, és elfelejti, hogy töprengjen a bajon.”
(Stendhal)

„Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz… fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.”
(Johann Wolfgang von Goethe)

„Erő bátorság nélkül: fejsze nyél nélkül.”
(Gárdonyi Géza)

„Egy próba ismétlődése világosan jelzi, hogy még mindig nem léptünk túl rajta, hogy több energiára, több intelligenciára, több bátorságra van szükségünk, hogy nekiveselkedjünk és kikeveredjünk a mocsárból, amely besározza lábunkat… és lelkünket.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Ha mindentől félnénk, amitől csak lehet, semmi okunk nem volna rá, hogy éljünk.”
(Lucius Annaeus Seneca)

„Bátorság tekintetében csak úgy lehet tökéletes az ember, ha megküzd a benne lakozó gyávasággal és legyőzi.”
(Platón)

„A bátorság nem más, mint egy másodpercig visszatartani a félelmet.”
(Franklin Roosevelt)

„Ha el akarsz vetni minden gondot, képzeld, hogy mindaz, aminek bekövetkeztétől félsz, mindenképp bekövetkezik, és bármi legyen az a rossz, mérlegeld magadban, és becsüld fel félelmedet: belátod bizonyosan, hogy vagy nem nagy horderejű, amitől félsz, vagy nem tart soká.”
(Lucius Annaeus Seneca)

„A fény felé fordulni intelligencia és bátorság kérdése. Az intelligencia segítségével tudhatjuk, merre és hogyan járjuk az utat, minden nap nekiindulva az útnak, egy kicsivel több tapasztalattal. Bátorság pedig ahhoz kell, hogy végigmenjünk, és hogy ne számítson, mivel találkozunk: ha jóval, akkor szilárd támaszt lelünk benne, ha pedig rosszal, akkor jobbá tehetjük vagy kijavíthatjuk.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Csak az láthatja meg a hajnalt, aki nem fél a fénytől, amit hoz.”
(Joun In-van)

„A nagy célok kitűzése fejleszti a kreativitást, a találékonyságot, felbátorít és az akarat erősítésére szolgál. Ha azonban az igényeinket minimálisra csökkentjük, akkor beletörődünk a helyzetbe, passzívan viszonyulunk a nehézségekhez és már nem keressük aktívan a megoldásokat.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Csak a közepes elme ragaszkodik az élethez. A gyönge elméjű ember azért bátor, mert nem érti a halált. Az erős elméjű ember meg azért bátor, mert érti.”
(Gárdonyi Géza)

„A bátorság nem a beszédben van. Hanem a választásban.”
(Antoine de Saint-Exupéry) Cimkék Elmélyedésre Idézetek

Kapcsolat a teljességhez

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 7 - 18:55
Kapcsolat a teljességhez Bujáki Márton 2018.04.07. szombat, 20:55 Szeminárium a jobb és bal agyféltekéről Időpont 2018. március 3. szombat, 10:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest

Értelem és intuíció címmel egész napos workshopot rendeztek március első szombatján az Új Akropolisz Rigó utcai központjában. A résztvevők megismerhették a két agyfélteke működését, megtudhatták, hogyan egészíti ki a kettő egymást, valamint gyakorlatokon keresztül megtapasztalhatták azt is, hogy nem mindig könnyű, ám annál harmonikusabb hatású összekapcsolni különböző képességeinket.

A jobb és bal agyféltekéről szóló egész napos workshop kezdetén a két előadó, Dr. Nagy Alinda és Klatsmányi Péter egy elméleti blokkban arról beszélt, mi is az alapvető különbség a bal és jobb félteke között, hogyan kapcsolódik össze és hogyan egészíti ki egymást az agy két területe.

A bal féltekénk fő eszköze a beszéd, mindent szavakkal ír le és szó szerint ért. Amikor „önmagunkhoz szólunk”, ennek a hangját hallhatjuk. A jobb félteke ezzel szemben néma, viszont mindent érzékel, ami a szavak mögött megbújik. A szépséget, a szimbólumokat, az empátiát és harmóniát.

Mint kiderült, a racionális, mindent megmagyarázó, rendszerező és a részletektől elvonatkoztatni képtelen „bal” jelentőségét a 20. századi kutatások olyannyira a másik elé helyezték, hogy orvosi kísérletek és kutatások után azt is kijelentették: a jobb agyféltekére nincs is szüksége az embernek az egészséges működéshez. Ennek dacára manapság a harmóniát, az érzelmeket és élményeket a művészek sokkal élettelibb színekkel próbálják megjeleníteni, míg a bal oldalra jellemző vonásokat inkább szürkének ábrázolják.

A nap első felében különféle gyakorlatokkal, előbb a térben kereszt irányú mozgással, majd különböző formák papírra vetésével fény derült arra, hogy az agyműködésünknél is az ideális kapcsolat megtalálása a megfelelő működés záloga.

Ennek a kapcsolatnak azonban sok minden gátat szabhat. Stressz hatására, vagy szorongásaink, félelmeink közben a bal agyfélteke egy pici, közös integratív területnek nevezett része átveszi az irányítást, csak a „túlélésre” összpontosít és blokkol szinte mindent, ami új ötletet adhatna vagy kreatív megoldást kínálna az adott helyzetre.

Amíg pedig nem jut el „hozzánk” információ a mindent egységben látó, szintetizáló jobb féltekéből, addig a csak a múltat és jövőt érzékelő, a részletekben néha elvesző ballal önmagában nem mindig vagyunk képesek a problémák tartós megoldására.

Egyensúlyra van szükségünk. Ennek megteremtéséhez relaxációs légzésgyakorlatokat tanulhattak a résztvevők, valamint az előadók arra is ügyeltek, hogy egész nap mindenki rendszeresen fogyasszon agyunk megfelelő működéséhez szükséges, elegendő vizet.

A workshop második felében előbb arról folyt közös ötletelés, mivel lehetne az egyik, illetve a másik féltekéhez tartozó képességeket fejleszteni, ezek után pedig ki-ki tükörrajzzal fűzte szorosabbra a két oldal kapcsolatát az eredményes együttműködést elősegítendő, majd egyedi nyolclépcsős problémamegoldáson dolgoztak a jelenlévők.

Mindezek elemzése után a nap zárásaként zenével és képvetítéssel tanulhattunk a szimbolikus gondolkodás jelentőségéről, erejéről és ezek segítségével a jelenlévők meg is tapasztalhatták agyuk sokoldalúságát és belekóstolhattak kicsit az egységlátásba is, valamint átitatódhattak a teljesség érzésével.
 

Előadó Dr. Nagy Alinda Klatsmányi Péter Szerző Krizsán Balázs intuíció bal és jobb agyfélteke

Az elme hatalma az anyag felett

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 7 - 10:49
Az elme hatalma az anyag felett Bujáki Márton 2018.04.07. szombat, 12:49 Szerző Jorge Ángel Livraga Rizzi

Az azonos című előadás összefoglalója, amely az Új Akropolisz madridi központjában hangzott el.

Talán ez az ember egyik legősibb képessége. Amióta világ a világ, az ember igyekezett szolgálatába állítani az anyagot, a maga hasznára alakítani, és ahhoz, hogy sikerrel járjon, nemcsak formálnia kellett az anyagot, hanem mindezt először el kellett gondolnia. Mint a fazekas a régi példában, aki először megálmodja és elképzeli az agyagedényt, majd megküzd az anyaggal, amely a rá jellemző tehetetlenséggel ellenáll: hajlama a földhöz húzza, hogy ismét részévé váljon annak, amiből származik.

Az elme viszont formát ad. Ez nem kimondottan anyagi, hanem inkább mentális természetű. Eredete magasztosabb és szellemibb. Ahhoz, hogy ezt megértsük, nem elegendő a nyugati forrásokhoz nyúlnunk. Nyugaton ugyanis a pszichológia és bizonyos mértékben a parapszichológia tudományos tanulmányozása és kutatása is aránylag új.

Az Uri Gellerhez hasonló jelenségekkel kapcsolatban például nincs egyetértés a tudósok és a parapszichológiával foglalkozók között. De ha létezne a parapszichológia tudománya, tudnánk, mihez tartsuk magunkat.

A fizikai vagy kémiai jelenségeknél a tudósok ismeretei a dolgok belső szerkezetén alapulnak, de ha az anyag viszonylag ismert is, az elme nem az. Nem vagyunk tisztában a hajtóerejével.

A szanszkrit nyelven embert jelentő szó hasonlít az angolra: man.Manú pedig a legmagasztosabb ember, az, aki másokat vezet, az emberek királya. Manáról is beszélnek, mint arról az erőről, amely lehetővé teszi az elmével való teremtést, ezt nevezik a Krijasakti hatalmának. Azt is mondják, hogy az ember lényegét a manaszi rész alkotja, vagyis az elme. A keleti hagyományban az elmét egyfajta hídnak, összekötő elemnek tekintik a szellem (Purusa) és az anyag (Prakriti) között, amelyek az elme révén találkoznak és kapcsolódnak össze.

Platón is azt írta, hogy Isten először megálmodta a világegyetemet (archetípusok), amely ezután jött létre, és hogy az embernek ahhoz, hogy megvalósítson valamit, először el kell jutnia a saját archetípusához, logoszához, az ideák világához.

A hétköznapi életben hajlamosak vagyunk arra, hogy összetévesszük az elmét a képzelettel. Mi is az elme a maga valójában? Tapasztalatból tudjuk, még ha nem is egyszerű szavakba önteni.

Meddig tart az anyag? Ne ragadjunk le a 19. századra jellemző viszonyulásnál. Nem elég kizárólag az anyagot kutatnunk, fontosabb lenne az ember tudatának erejével foglalkoznunk. A dolgok nekünk csak annyiban léteznek, amennyire tudatosulnak bennünk, amennyire figyelünk rájuk. Az ókori filozófusok az elmének tulajdonították a legfőbb szerepet, amely anyagból és szellemből is áll. Az indiai bölcsek szerint a Manasz kettős: az egyik része nem kötődik formákhoz, arupa, a másik viszont formákhoz van kötve, rupa. Ha elménket arra a szintre emeljük, amely nem kötött, akkor semmi, ami kötött, nem tud bennünket befolyásolni vagy csupán részben hat ránk. Ha ragaszkodunk az anyagi dolgokhoz, minden befolyásolni fog. Ha uralni akarjuk az anyagot, kezdjük azzal, hogy uraljuk az elménket.

Az elme először is hétköznapi értelemben uralja az anyagot. A nem hétköznapi uralásával kapcsolatban ugyanakkor leszögezhetjük, hogy a csodákat vagy rendkívüli dolgokat a saját befogadókészségünk gátolja.

A materialista irányzatok sajátos elidegenedettségét a megszerzett technikai ismeretek határozzák meg, így mindent az anyag hat át, azt is, ami anyagtalan. Miért ne lehetne az akarat erejével meghajlítani egy kanalat, ha az elme képes irányítani az energiát? Hőhatással talán nem tudjuk meghajlítani a fémet? Tudjuk, hogy valami, ami az anyag valamely formájának lehetetlen, az lehetséges az energia más formájának. Képesek vagyunk mozgásba lendíteni a természet olyan erőit, amelyek nem a megszokott reakciókra késztetik a mozdulatlan tárgyakat.

Ha ugyanúgy, ahogyan a többi képességünket is fejlesztettük, fejlesztettük volna a gondolatátvitelt, akkor nem fogadhatnánk be a gondolatokat a szavakhoz hasonló módon? Nem volt már olyan érzésünk, hogy olvasunk a beszélgetőtársunk gondolataiban? És hányszor fordult már elő sokunk életében, hogy megéreztük, amikor valamelyik hozzánk közeli, szeretett emberrel történt valami, mintha megszólalt volna valami bennünk? Ez személyes, érezhető és objektív bizonyítéka a mentális világ, vagyis egy olyan dimenzió létezésének, amelyben az elme mozog.

A keleti filozófia a fizikai test mellett egy pszichés, egy energetikai és egy mentális testet is számon tart, amelyek mindegyikének a saját szintjén kell mozognia. Milyen az elme szintje?

A fizikai világ csupán tükre a mentálisnak. Az a baj, hogy ennek nem vagyunk mindig tudatában, hiszen a hétköznapok anyagisága elvakított, és megfeledkeztünk róla, hogy ugyanúgy gondoznunk kell a mentális világot, mint a fizikait. Ahogyan mozgatással edzhetjük az izmot, a mentális testünk alkotóelemeit is edzésben tarthatjuk, ha foglalkozunk velük. Gyakorta elhanyagoljuk az elménket; nem figyelünk oda, hogy naponta tisztítsuk, mossuk és tápláljuk. Ahogy a fizikai testet az anyagi táplálék tartja életben, az elmét a gondolatok éltetik. Ha mindennap ügyelnénk erre, más lenne az ereje, teljesítménye, és mások lennének a lehetőségei.

A keleti filozófiában azt is tanítják, hogy az elmének közvetlen eszközök is rendelkezésére állnak, amelyek nem fizikaiak, hanem energetikaiak. Ezek szerint a régi hagyományok szerint a testünket három energia hatja át: az Ida, a Pingala és a Szusumna. Az Ida és a Pingala a pozitív és negatív, férfi és női energiát jelentik, a Szusumna pedig a függőleges irányba tart. Ha ez a három helyesen kapcsolódik egymáshoz, lehetővé teszik a parapszichológiai jelenségek létrejöttét, de ennek a Távol-Kelet beavatási iskolái vagy azok, akikben ezek természetes módon léptek működésbe, mégsem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Az elme anyag felett gyakorolt hatalmát ugyanis nem szemkápráztató jelenségek előidézésére kellene fordítanunk, hanem olyasvalamire, ami sokkal emberibb és közvetlenebb.

Az elme hatalmát az anyag felett arra kell használnunk, hogy irányítsuk saját magunkat, hogy ne engedjük, hogy szenvedélyeink rángassanak, hogy betegségeink miatt siránkozzunk, hanem erős akaratot fejlesszünk ki, ne feledkezzünk el arról, amit olvastunk, merjünk továbbhaladni. Ilyen az elme valódi hatalma az anyag felett.

Nyilvánvaló, hogy az anyag tehetetlensége egyben a védekezési formája is. Az első, amit el kell érnünk az elme anyag feletti uralmához az, hogy felülmúljuk azt a hajlamot, hogy vakon kövessük a vonzódás és taszítás indíttatásait. Hogy igyekezzünk ne csak annak átadni magunkat, amit vonzónak tartunk.

Az anyag értelmes, tudja, mit akar, merre tart, honnan jön. Ha közvetlenül szállnánk szembe a hibáinkkal, akkor más formát öltenének és megtévesztenének. Fokozatosságra van szükség. A legfontosabb, hogy irányítsuk az elménket. A képzelőerőből képzelgés lesz, amikor gondolataink körkörössé válnak. Ezért őrködnünk kell gondolataink felett. Igyekeznünk kell uralmunk alá vonni a képzeletünket, hogy ne váljon képzelgéssé, mert az olyan, akár egy megvadult polip, amely elragad magával. Hogyan különböztessük meg azt, ami hozzánk tartozik, a lelkünk része, attól, ami csupán hozzánk tapadt? Ami a lélek sajátja, az hosszú életű. Ami nem maradandó, az nem tartozhat a lélekhez.

Az első lépés tehát az lenne, hogy végigvigyük, amit elkezdtünk; ne kapjunk bele ezernyi dologba, hogy aztán egyiket se fejezzük be. Lássuk be, hogy az egész világegyetem tart valahova… Felmerült már valaha bennünk, hogy merre tart egy hangyasereg? Miért hajt minden élőt a túlélési ösztön?

Mert az egész világegyetem halad valamerre. És a gondolatok is olyanok, mint az élőlények, amelyek el akarják kerülni a halált, élni és szaporodni vágynak. Ha el akarunk jutni egy ideális világhoz, szükségünk van tiszta, egészséges és erős nézetekre. Ebben segítenek a mentális gyakorlatok, az összpontosítás, amelyek helyes ítélőképességhez vezetnek.

Arról van tehát szó, hogy nézzük máshogyan a dolgokat. Hogy mindannyian rátaláljunk belső magaslatunkra, és az útra, amely a csúcshoz vezet. Hogy mindenki megismerje a magányt és egy kis benső hűvösséget is. Hogy ez a magány és a szellem hűvöse csillapítsa a világon át vezető utunkkal járó lázat. Mindenkit aggasztanak gondok, szorongások, nyomasztó érzések. Szükségünk van egy kis békére, egy kis pihenésre, és szükségünk van erős hitre. Hitre Istenben. Hitre önmagunkban. Hitre abban, hogy más is van a testi valóságon kívül. Hitre abban, hogy amikor meghalunk, életünk folytatódik. Hitre abban, hogy talán nem most találkoztunk először ezen a Földön.

Cimkék Jorge Angel Livraga Rizzi

Varázskör

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 6 - 08:46
Gyerekprogram Kezdete 2018.04.30. hétfő 15:00 Vége 2018.04.30. hétfő 18:00 Helyszín FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15. Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj 1200 Ft. Kedvezmény Testvéreknek kedvezmény. Varázskör játékos foglalkozás kisiskolásoknak

Az Arrabonix Varázslóiskola 3 órára megnyitja kapuit a tanulni vágyó varázslótanoncok előtt, ahol érdekes kísérletekkel, képzelet- és mozgásos játékokkal, erényeket előhívó feladatokkal, valamint kézműves foglalkozással várjuk a gyerekeket.
A résztvevők a varázs-világba egy téglafalon átjutva, egyéni és csoportos próbákban, játékos feladatokban erősíthetik bátorságukat, gyakorlatoztathatják humorérzéküket és figyelmüket, miközben kiélezhetik érzékszerveiket. A kézműves foglalkozáson pedig bagoly, manó és cica formájú tárgyak készítésével fejleszthetik alkotókészségüket.
Varázserejét (erényeit, képességeit) mindenki hozza magával, a varázspálcákat és az egyéb eszközöket mi adjuk. Nem csak Harry Potter rajongóknak!

A programot 6 éves kortól ajánljuk.
A foglalkozáson szülővel és szülő nélkül is részt lehet venni.

Bővebb információ és kapcsolat: Solymos Éva (70/630-2187)

Előadó Solymos Éva

Konfliktuskezelési tréning

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 6 - 08:37
Szeminárium Kezdete 2018.04.28. szombat 15:00 Vége 2018.04.28. szombat 20:00 Helyszín FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15. Helyszín link /kozpont/gyor Részvételi díj 3500 Ft, kedvezménnyel: 2500 Ft. Kedvezmény Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, egyesületünk tagjai, álláskeresők részére Konfliktuskezelési tréning

A konfliktusok kezelésére mindannyian különböző stratégiákat alkalmazunk. A mindennapjainkban előforduló konfliktushelyzetekben legtöbbször ösztönösen szoktunk reagálni a korábban kialakított viselkedési mintáink alapján, és gyakran nem is vagyunk tudatában annak, hogy mit teszünk. A problémáink tudatos és hatékony megoldásához fontos, hogy felismerjük saját kommunikációs és konfliktuskezelési stílusunkat, és szükség esetén új és hatékonyabb módszereket sajátítsunk el. A konfliktusok megoldásához a csak nekünk kedvező lehetőségek helyett kölcsönösen előnyös megoldások kidolgozására van szükség. Így válik megvalósíthatóvá a mások szükségleteit is figyelembe vevő önérvényesítés.

Felismerjük, hogyan próbáljuk meggyőzni egymást?

Tudjuk, milyen konfliktuskezelést alkalmazunk?

A tréningen foglalkozunk önismerettel, nézőpontváltással, kommunikációs stílusokkal. A puha és kemény tárgyalási módszerek ismertetése után az asszertív módszert beszéljük meg részletesen. Áttekintjük a konfliktuskezelési stratégiákat és stílusokat. A megbeszélt módszerek gyakorlati alkalmazását feladatokkal segítjük.

A tréninget azoknak ajánljuk, akik tudatosabbak szeretnének lenni konfliktuskezelésükben, van kedvük „szembesítő módon” ránézni az életükre, és szeretnének fejlődni a konfliktusok hatékony, mindenki számára kedvező megoldást hozó kezelésében.

Ha szeretnél részt venni a szemináriumon, kérjük, hogy legkésőbb április 27. péntek 12 óráig regisztrálj e-mailben. Információ és jelentkezés: gyor[kukac]ujakropolisz.hu

 

 

Előadó Kalincsák Tibor

Te kinek adod az adód 1%-át?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 3 - 23:23
Te kinek adod az adód 1%-át? Klebercz Orsolya 2018.04.04. szerda, 01:23

Idén is van lehetőség a személyi jövedelemadód 1%-ával valamely általad választott civil szervezetet támogatni. Ne mulaszd el, sok kicsi sokra megy! Ha úgy döntesz, hogy 2018-ban a mi munkánkat segíted adód 1%-ával, az alábbi adatokra lesz szükséged:

Név: Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42.

A felajánlás módja:

Papír alapú beküldés esetén a NAV-tól megkapott adóbevallási csomag „EGYSZA” elnevezésű lapján található rendelkező nyilatkozat kitöltésével. Ha elveszett, a NAV ügyfélszolgálatokon kérhet másikat.

Elektronikus beküldés esetén az eszja.nav.gov.hu oldalon belépve a jobb oldali 1+1%-os nyilatkozatra kattintva VAGY a NAV honlapján közzétett kitöltő- és ellenőrző keretprogram (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető „17EGYSZA” jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapján.

A keretprogram, a nyomtatvány és a hozzájuk tartozó útmutatók az alábbi linken érhetők el közvetlenül.

Határidő: 2018. május 22.

Támogatásod előre is nagyon köszönjük!

Játékvarrás egy mosolyért

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, április 2 - 20:22
Szociális akció Kezdete 2018.04.09. hétfő 18:00 Vége 2018.04.09. hétfő 20:00 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj A részvétel ingyenes. Játékvarrás egy mosolyért textilfigura-varrás jótékony célra

Ezen a délutánon a Burattino Iskola és Gyermekotthon számára varrunk vidám, színes állatfigurákat.
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei szeretettel várnak minden csatlakozni vágyót életkortól, kézügyességtől függetlenül.

Mit hozz magaddal?
Minden eszközt, alapanyagot adunk, de ha a kedvenc varrókészleteddel, ollóddal szeretsz dolgozni, hozd magaddal nyugodtan.

Kell-e előre jelentkezni?
A programon a részvétel ingyenes, nincsen regisztrációhoz kötve, de megkönnyíti az anyag- és eszközigény tervezését, ha részvételi szándékodat előre jelzed az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu email címen, ahová felmerülő kérdéseidet is megírhatod nekünk.

Hétpróba meseház és játékvarrás

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 30 - 21:51
Gyerekprogram Kezdete 2018.04.22. vasárnap 10:00 Vége 2018.04.22. vasárnap 12:00 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj A belépés díjtalan. Hétpróba meseház és játékvarrás Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás

Minden lánykában ott szunnyad a királylány, minden fiúban ott szunnyad a királyfi. A királyleányságunk és királyfiságunk akkor tud előragyogni belőlünk, ha fénylő erényekbe öltözünk.

Mi az, ami fényessé, ragyogóvá tesz? A lánykákat a szépség, kecsesség, tisztaság, vidámság, a fiúkat bátorság, kitartás, jókedv, hűség. Ezek a kincsek mélyen, titkokként rejtőzködnek bennünk, mint a drágakő a föld mélyén, és csak a próbák hozhatják elő rejtekükből.

Úgy mesélik, hogy az égi királylányok és az ég madarai tanítják ezeket a titkokat nekünk, még a születésünk előtt, és a mesék segítenek emlékezni rájuk.

Regisztrációhoz ugyan nem kötött, de kérünk, hogy jelezd, ha már tudod, hogy jössz (szfvar[kukac]ujakropolisz.hu).

Előadó Bartkó Ildikó

Kik vagyunk?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 27 - 08:17
Kik vagyunk? Kép Kiemelés típusa rólunk Lead

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működünk. Egy idealista filozófia képviselői vagyunk a 21. században, az etikai és a szellemi kincsek fennmaradásáért cselekszünk és a filozófiát az ember teljességére törekvő életmódnak tekintjük.

admin 2018.03.27. kedd, 10:17 Link tovább Tovább

A női lét teljessége

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 26 - 20:34
Előadás beszélgetéssel Kezdete 2018.04.20. péntek 18:00 Vége 2018.04.20. péntek 20:30 Helyszín Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a Helyszín link /kozpont/szekesfehervar Részvételi díj 1200 Ft Kedvezmény Kedvezménnyel a részvétel 800 Ft. A női lét teljessége Tudtad, hogy istennők rejlenek benned?

A női erő sokféle formát kaphat: éltet, tanít, nevel, alkot, inspirál, harcol, táplál, szeret. Vajon szükségszerű-e, hogy ezek a szerepek összeütközzenek bennünk? Kell-e választanunk közülük, vagy képesek lehetünk a különféle arculataink összehangolásával magunkban teljességet teremteni?

Előfordulhat, hogy sokféle női szerepnek szeretnénk egyszerre megfelelni – legyen ez a gondoskodó anya, a szerető feleség, az önmegvalósító nő vagy a végzet asszonya –, és amikor ez nem megy, gyakran kiválasztjuk valamelyiket, és beskatulyázzuk magunkat az egyik típusba. Gondoltál-e már arra, hogy ezekben a szerepekben olyan bennünk rejlő erők tükröződnek, amelyeket ha megismerünk és megtanulunk kezelni, létrehozhatjuk harmonikus egységüket magunkban?

Az előadás és a beszélgetés során négy görög istennő segítségével igyekszünk felfedezni a női erő különböző, egymást kiegészítő arculatait: ők Aphrodité, Athéné, Démétér és Héra.

Hogyan működnek bennünk az istennőkben megtestesülő erők? Mi jellemzi az egyes istennőkhöz kapcsolódó minőségeket? Milyen képességeket és próbákat rejtenek? Hogyan teremthetünk harmóniát magunkban a segítségükkel?

Előadók: dr. Kovács Anikó és Dr. Nagy Alinda

Az Alföldi utcától Meseországig

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 26 - 07:46
Az Alföldi utcától Meseországig Bujáki Márton 2018.03.26. hétfő, 09:46 Mesedélelőtt a VIII. kerületi TEGYESZ-ben Esemény típus Gyerekprogram Időpont 2018. március 10. szombat, 09:00 Helyszín Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) Helyszín link http://www.tegyesz.hu/

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Mesekörének önkéntesei 2018. március 10-én találkoztak először a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) Alföldi utcai Gyermekotthonának tizennégy fiatal lakójával, akik nagy lelkesedéssel várták a programot.

Bernát Ottilia óvodapedagógus vezetésével a gyerekek mozgásos játékokkal és rövid drámajátékokkal hangolódtak rá a Meseországba érkezésre. Az utazáshoz útlevelet is kaptak, amelyben a sikeresen megtett útszakaszokért pecséteket gyűjthettek. A kezdeti izgalom és jókedvű zsibongás után a Koshi szélcsengő harangjátékra emlékeztető hangja csendet varázsolt a résztvevők közé, akik ezután meghallgatták a Szinukuanról, az állatok bírájáról szóló mesét.

Szinukuan bölcs ember volt, aki értette az állatok beszédét, meghallgatta minden panaszukat, ezért gyakran fordultak hozzá tanácsért. Egy nap az állatok nem tudtak aludni, és a bölcs igyekezett kideríteni, melyikük okozhatta ezt a kellemetlenséget. A mese arról szól, hogyan tud békét teremteni az állatok világában a főhős, és mit érdemel, aki miatt a többiek álmatlanul töltötték az éjszakát.

A mese után mindenki kiválaszthatta a legszimpatikusabb meseszereplőt, amelyet papírbáb formájában el is készíthetett. Az így megszülető alkotások végül életre is keltek, hiszen a program a mese eljátszásával zárult. A szerepjáték nemcsak a közös megformálásra adott alkalmat, hanem az átélésnek köszönhetően a mese tanulsága saját élményként, továbbvihető emlékként is rögzül a gyermeki pszichében.

Előadó Bernát Ottilia Bodonovits Regina Szerző Bernát Ottilia gyerekprogram meseház

Fekete vagy fehér testvériség?

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 24 - 13:13
Városnéző séta Kezdete 2018.05.12. szombat 15:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Helyszín link /kozpont/budapest Részvételi díj 1500 Ft, kedvezménnyel 1000 Ft. Kedvezmény Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, egyesületünk tagjai, álláskeresők részére Fekete vagy fehér testvériség? Szabadkőművesek nyomában a Palotavárosban

• Mit és miért építettek Budapesten a szabadkőművesek?
• Mi köze a Nemzeti Múzeumnak a titkos társasághoz?
• Valóban egy világméretű összeesküvés szemtanúi vagyunk?

A szabadkőművesekről sokaknak titkos működésük jut először az eszükbe, és talán el sem tudnánk képzelni, milyen gyakran találkozunk a kezük nyomával Budapest utcáit járva. Sőt, nemcsak az utcanevek és fővárosunk legszebb épületei emlékeztetnek a szabadkőművesek munkájára, jelmondataik is ott rejlenek számos frappáns kifejezésben, amelyek még iskolás korunkban ragadtak meg a fejünkben.
Kik ők, és vajon milyen szerepet töltöttek be a magyar történelemben, mely irodalmi műveik és más alkotásaik gazdagították kultúránkat? Lehet-e félni- vagy akár tanulnivalónk tőlük? Mi volt a céljuk és mit tettek az emberiségért? Előadással egybekötött sétánkon megtudhatod, hol találod meg őket a tankönyvekben és művészeti albumokban, hétköznapi szóhasználatunkban és beszédtémáinkban.

Az előadás helyszíne és a séta indulópontja: Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
A séta napnyugtáig tart.
A sétát vezeti: Pálosi-Magyar Myrtill régész, pedagógus

Az érdeklődőket kérjük, hogy a regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen jelezzék részvételi szándékukat. A csoportlétszám legfeljebb 25 fő, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk.

Előadó Pálosi-Magyar Myrtill

Mesedélután

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 23 - 05:40
Gyerekprogram Kezdete 2018.05.12. szombat 16:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Részvételi díj 1500 Ft/fő, második testvér 1000 Ft, harmadik testvér ingyenes. Mesedélután

Ovisfoglalkozásaink központjában a mese és a zene áll. Ebben a korban az egészséges lelki fejlődés egyik fontos eleme, hogy a gyerekek rendszeresen halljanak jó meséket, amelyekben csodás történésekkel, az igaz ügyért harcba induló hősökkel, a tisztaságával harmóniát hozó királylányokkal találkozhatnak. Ezeken keresztül ugyanis olyan élményeket szereznek, amelyek képesek felébreszteni szívükben a jóság, a bátorság, az igazságosság erényét, amelyek nélkülözhetetlenek a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

Regisztráció: péntek estig a bernat.ottilia[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.

Előadó Bernát Ottilia gyerekprogram mesedélután

Mesedélután

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 23 - 05:34
Gyerekprogram Kezdete 2018.04.22. vasárnap 16:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Részvételi díj 1500 Ft/fő, második testvér 1000 Ft, harmadik testvér ingyenes. Mesedélután

Ovisfoglalkozásaink központjában a mese és a zene áll. Ebben a korban az egészséges lelki fejlődés egyik fontos eleme, hogy a gyerekek rendszeresen halljanak jó meséket, amelyekben csodás történésekkel, az igaz ügyért harcba induló hősökkel, a tisztaságával harmóniát hozó királylányokkal találkozhatnak. Ezeken keresztül ugyanis olyan élményeket szereznek, amelyek képesek felébreszteni szívükben a jóság, a bátorság, az igazságosság erényét, amelyek nélkülözhetetlenek a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

Regisztráció: péntek estig a bernat.ottilia[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.

Előadó Bernát Ottilia mesedélután gyerekprogram

Mesedélután

Új Akropolisz Filozófiai Iskola - 2018, március 23 - 05:16
Gyerekprogram Kezdete 2018.03.25. vasárnap 16:00 Helyszín Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8. Részvételi díj 1500 Ft/fő, második testvér 1000 Ft, harmadik testvér ingyenes. Mesedélután Király Kis Miklós

Ovisfoglalkozásaink központjában a mese és a zene áll. Ebben a korban az egészséges lelki fejlődés egyik fontos eleme, hogy a gyerekek rendszeresen halljanak jó meséket, amelyekben csodás történésekkel, az igaz ügyért harcba induló hősökkel, a tisztaságával harmóniát hozó királylányokkal találkozhatnak. Ezeken keresztül ugyanis olyan élményeket szereznek, amelyek képesek felébreszteni szívükben a jóság, a bátorság, az igazságosság erényét, amelyek nélkülözhetetlenek a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

Regisztráció: péntek estig a bernat.ottilia[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen.

Előadó Bernát Ottilia gyerekprogram mesedélután
Tartalom átvétel